Raštas FINMIN dėl mokesčių atidėjimo

Finansų ministrei Gintarei Skaistei
Socialinės apsaugos ir darbo ministrei Monikai Navickienei

Gerb. ministre,

Norėtume atkreipti Jūsų dėmesį į dar skubesnį ir mūsų nariams svarbesnį reikalą nei PVM lengvatą. Su COVID susijęs mokesčių atidėjimo laikotarpis baigiasi, o mūsų sektorius ne tik neatsigavo po COVID, bet ir stipriai yra paliestas dėl dabartinių aukštų elektros kainų. Sąnaudos staiga padidėjo tris kartus. Daugeliui naktimis veikiančioms maitinimo ir pramogos įstaigoms dėl to gresia bankrotas, nes jos nesugebės susimokėti ir už elektrą, ir už atidėtus mokesčius tuo pačiu metu. Rezervų mažai kas turi, nes visi vis dar klimpsta skolose dėl COVID, ir vieno gero vasaros sezono neužtenka, kad įmonės finansinė būklė būtų atstatyta po tokios krizės ir priverstinių uždarymų.

Mūsų paskaičiavimais, nėra būdų reikšmingai sutaupyti elektros. Net jei išjungtume visas šviesas, garso ir vėdinimo sistemas, šildymas ir šaldytuvai vis tiek naudoja daug energijos. Vėdinimo sistemų išjungti negalime, o šildymo mums reikės nemažai, nes mūsų erdvės nėra mažos. Dažniausiai esame nuomotojai, todėl neturime galimybių pakeisti infrastruktūros, instaliuoti saulės baterijų ir panašiai.

Matome, kad PVM lengvata nebus pratęsta. Tai būtų trečias smūgis tiems, kurie užsiima maitinimo ir pramogų tiekimu.

Akcentuojame, kad daugelis mūsų vykdo papildomą kultūrinę veiklą, sukuria ypatingas erdves bei atmosferą, ir reikia nemažai laiko, kad atsistatytų iš naujo. Kultūrinės veiklos infrastruktūra yra labai trapi, tačiau labai vertinga visuomenei ir ekonomikai.

Mes nematome reikalo leisti įmonėms bankrutuoti dėl su COVID susijusių skolų VMI ir SoDrai, todėl siūlome pratęsti jau sutartus mokesčių atidėjimus be papildomos biurokratijos dar vieneriems metams. Tai būtų paprastas sprendimas, kuris ne vienam padėtų išgyventi antrą krizę iš eilės.

Pagarbiai

Mark Adam Harold
Naktinės ekonomikos asociacijos valdybos pirmininkas